Paddenstoelenquiche

paddenstoelenquiche

Laatst maakte ik een wandeling in het bos (okee, eerlijk: ik was op een bungalowpark en liep van het centrum naar het huisje, maar sssst) en ik spotte diverse paddenstoelen. Als ik ze in het wild zie staan vind ik ze nooit echt aantrekkelijk, eerder viezig. Maar op mijn bord vind ik paddenstoelen heerlijk! Zoals in deze quiche.

Volgens mij zijn de meeste soorten paddenstoelen die je in het bos tegenkomt niet eetbaar. Veel soorten zijn zelfs giftig. Er zijn mensen die het bos in trekken en daar paddenstoelen gaan plukken voor consumptie, maar dan moet je wel heel goed weten wat je aan het doen bent.

Voedsel uit de natuur

Ik ben al niet iemand die heel snel voedsel uit de natuur mee neemt. Uit een (moes)tuin is tot daar aan toe, maar zo uit het bos. Nee, bedankt, zo avontuurlijk ben ik niet. Voor hetzelfde geld heeft er een beest zijn behoefte erop gedaan ofzo. Ja sorry, nu is je eetlust vergaan…

Eigenlijk wil je ook niet stilstaan bij wat paddenstoelen nu eigenlijk zijn. Schimmels, bah! Ik ben gek op champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitakes, maar als je die dingen in de natuur zou zien, sla je liever over denk ik. De enige paddenstoel die ik er leuk uit vind zien is de vliegenzwam (“Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…”) maar ja, die kun je beter niet eten.

Enfin, mocht je nog trek hebben na dit geweldige verhaal, maak dan deze quiche. Hij is écht lekker, dat verzeker ik je!

Wat gaat erin (∅24 cm):

  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 200 gram paddenstoelen (ik gebruikte kastanjechampignons, shiitake en wilde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteentje
  • 75 gram  geraspte (oude) kaas
  • 75 gram pecannoten
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 takjes verse tijm
  • peper

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met wat olie of boter. Laat de plakjes deeg ontdooien.

Hak de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de knoflook en ui glazig. Hak de paddenstoelen grof en voeg deze toe in de pan, samen met een flinke snuf peper. Bak dit een minuut of 5.

Kluts ondertussen de eieren met de crème fraiche, de geraspte kaas en blaadjes van 1 takje tijm.

Bekleed de bakvorm met het taartdeeg. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met de paneermeel en blaadjes van het andere takje tijm.

Hak de pecannoten grof en meng ze met het paddenstoelenmengsel. Verdeel dit over het deeg. Giet hier het eimengsel over tot alles bedekt is.

Bak in de oven voor circa 30 minuten tot het goudbruin en gaar is. Serveer met een groene salade van babyspinazie en peer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.