Gegrilde grapefruit

gegrilde grapefruit

Vandaag een ode aan de grapefruit of, voor mijn Vlaamse lezers, de pompelmoes. Je moet wel houden van de frisse, bitterzure smaak van deze veelzijdige citrusvrucht. Ik ben er gek op. Ben jij dat ook? Dan heb ik een lekker recept voor je: gegrilde grapefruit.

In dit recept gebruik ik trouwens de rode grapefruit. Deze eet ik eigenlijk het meest. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de mooie kleur. Het kan een gerecht zo opfleuren! De roze/rode kleur is trouwens wel een beetje gemanipuleerd, zoals je hieronder kunt lezen.

De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes (Citrus maxima) en de sinaasappel (Citrus sinensis). Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd de grapefruit voornamelijk als sierplant gecultiveerd. Pas daarna raakte ook het eten van de vrucht in zwang. In 1929 werd in Texas een spontane mutant gevonden met rood vruchtvlees, de “Ruby Red”. Omdat het vruchtvlees van deze mutant op zeker moment toch weer roze verkleurde, heeft men zaden of zaailingen radioactief bestraald om zo mutanten te verkrijgen met een intensere rode kleur. De in Spanje het meest geteelde variëteiten “Star Ruby” en “Rio Red” zijn voorbeelden van dergelijke stralingsmutanten. (Wikipedia)

Zoals ieder fruit heeft de grapefruit veel gezondheidsvoordelen. Het zit bomvol vitamine C en goede vezels. Er zijn wetenschappelijke studies die aanduiden dat grapefruit helpt tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, astma, reuma, nierstenen, bepaalde vormen van kanker en verkoudheid. Maar er zitten ook nadelen aan, zo heeft de grapefruit wisselwerkingen met bepaalde geneesmiddelen. Ik vind het wat te ver gaan hier in dit blog over uit te wijden. Zoals altijd zeg ik: wees bewust van wat je eet en in welke mate.

Smaakcombinaties

Het fijne aan de grapefruit is dat het perfect combineert met andere smaken. Je kunt een grapefruit natuurlijk gewoon als stuk fruit eten, uitpersen of door een smoothie draaien, maar je kunt het ook verwerken in bijvoorbeeld je ontbijt of een salade. Echt, maak eens een witlofsalade met grapefruit, jumjum!

Dit zijn smaken waar grapefruit onder meer goed mee combineert:

  • zeevruchten als krab, garnalen en coquilles
  • eend
  • venkel
  • munt
  • avocado
  • asperge
  • witlof
  • boerenkool
  • citrusfruit
  • champagne
  • chocolade
  • honing
  • geitenkaas
  • gember
  • tijm

In mijn receptje maak ik gegrilde grapefruit met honing en gember, maar in plaats van de gember kun je ook tijm gebruiken. Het is echt zalig, probeer het eens!

Wat gaat erin:

  • 1 rode grapefruit
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 theelepel zonnebloemolie
  • 1/4 theelepel gemalen gember
  • 100-150 gram (vanille)kwark
  • snufje kaneel
  • wat rood fruit voor erbij

Hoe maak je het:

Snijd de grapefruit doormidden (om zijn as, dus niet van kroontje naar onderkant). Maak met een mesje de partjes een beetje los. Meng de honing, olie en gember door elkaar en bestrijk het vruchtvlees hiermee. Zet de grapefruit helften met het vruchtvlees naar boven in een ovenschaal en plaats ze onder een voorverwarmde grill (bij mij staat de grill op standje 3). Laat de grapefruit een minuut of vijf grillen. Uiteraard kun je ook een grillpan gebruiken.

Laat de grapefruit een beetje afkoelen en garneer met het fruit en de kwark. Bestrooi de kwark met een snufje kaneel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.