Brownie taartje

brownietaart

Het is 13 september en dat betekent International Chocolate Day! Om dat te vieren maakte ik dit heerlijke brownie taartje. Iets anders van structuur dan een echte brownie en hierin zit wat minder suiker en vet. De smaak is precies hetzelfde dus, smullen maar!

Je vraagt je nu vast af: wat is Internationale Chocolade Dag en waarom vieren we het op 13 september? Je kunt je dit beter niet afvragen. Het antwoord is vreselijk saai. Het is de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren, een Amerikaans banketbakker en oprichter van de ‘Hershey Chocolate Company’, producent van de populaire Hershey-chocoladereep. Echt, zéér boeiend.

Er is ook een Wereld Chocolade Dag, ter herinnering aan het feit dat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. Deze dag wordt ieder jaar gevierd op, jawel, 7 juli.

Gelukshormoon

Maar, serieus, who cares? Het is weer een reden om chocola te eten, daar gaat het om. En nee, begin nu niet dat je chocola moet eten om endorfine (=gelukshormoon) aan te maken, dat kun je ook door een rode peper te eten of te sporten. Succes…

Mocht je trouwens per sé chocola willen eten om je gelukkig te voelen, dan wel een extra pure variant hè. Geen melkchocola en al helemaal geen witte chocola. Daar zit echt te weinig (of geen) cacao in om endorfine aan te maken. Wel een hoop suiker en vet.

Super puur

Vroeger lustte ik trouwens absoluut geen pure chocola. Bah! De paaseitjes in het rode wikkeltje (puur) bleven altijd liggen. Maar mijn man is wel erg van de pure chocola en dus probeerde ik het eens. En inmiddels kan het me niet puur genoeg zijn. Van ‘gewoon’ puur ging ik naar extra puur (70%) en nu eet ik altijd super puur (85%). Laatst zag ik in de supermarkt een reep met 99% cacao. Ai, dat gaat wel heel ver, maar misschien ga ik het eens proberen.

Er valt een hoop te vertellen over chocola, maar weet je, eigenlijk moet je het gewoon eten, dat is het fijnste. Dus ga maar weer lekker aan de bak en geniet van dit heerlijke brownie taartje!

Wat gaat erin (∅ 12 cm):

  • 50 gram havermeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 25 gram kokosbloesemsuiker*
  • ca. 2 eetlepels cacao
  • 15 gram pure chocola (85%)
  • 20 gram hazelnoten
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Klop de eieren in een kom luchtig. Meng het havermeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, cacao en bakpoeder door elkaar. Voeg dit bij de eieren en roer goed door. Hak de chocola en hazelnoten grof en meng dit door het beslag. Giet het in de springvorm en bak circa 20 minuten in de oven.

*Van kokosbloesemsuiker wordt vaak gezegd dat het gezond zou zijn. Dat is niet waar. Het is gewoon suiker. Echter is het minder bewerkt dan bijvoorbeeld kristalsuiker en daardoor bevat het meer voedingsstoffen. Tevens heeft kokosbloesemsuiker een lage glycemische index waardoor het minder invloed heeft op bloedsuikerspiegelschommelingen. Dat is beter voor je algehele gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.