Ratatouille

ratatouille

Kennen jullie de Disney film Ratatouille? Vast wel, anders heb je echt onder een steen geleefd. Het is één van mijn favoriete Disney films. Het gerecht ratatouille had ik echter nog nooit gemaakt. Best bijzonder, want het is heel simpel en ik houd van simpel. En dus ging ik aan de slag.

Ratatouille is een Frans gerecht gemaakt van gestoofde groenten. Voornamelijk in de Provence is het een populair recept. Ook in andere landen rondom de Middellandse Zee wordt het veel gemaakt, zij het in andere variaties. Basisingrediënten zijn in ieder geval: aubergine, courgette, ui, tomaat en knoflook. In Frankrijk, waar men het ook wel rata noemt, wordt het vaak gegeten met stokbrood.

De film
De rat Remy heeft een grote interesse in koken. Chefkok Gusteau is zijn voorbeeld. Als Remy door een ramp van zijn familie wordt gescheiden, weet hij niet precies waar hij terecht is gekomen. De honger knaagt aan hem en de geest van Gusteau brengt hem bij een restaurant. In dat restaurant ziet Remy hoe afvaljongen Linguini een pan soep door totaal verkeerde ingrediënten naar zijn grootje helpt. Remy probeert stiekem de soep te redden. Als hij wordt ontdekt door Linguini lijkt alles reddeloos verloren. Maar dan blijkt, tot grote ergernis van de chefkok Skinner, de soep van Linguini een culinair succes. Skinner daagt Linguini uit de soep nogmaals de maken en vertrouwt hem toe aan de spitse kokkin Colette. Linguini en Remy bedenken een plan hoe Remy hem ongezien kan helpen koken. Hun plan lukt en ieder gerecht van Linguini blijkt een succes. Skinner probeert er achter te komen wie er werkelijk achter dit succes zit. Dan ontdekt de familie van Remy dat hij nog leeft. Remy staat in een tweestrijd tussen wat zijn familie wil en wat zijn roeping is. En Linguini wil niets liever dan iedereen de waarheid vertellen. Als alles fout dreigt te gaan, komt tot overmaat van ramp de criticus Anton Ego in het restaurant eten….

En daar zit een mooie scène in de film waar Remy een heerlijke, klassieke ratatouille bereidt. Hij maakt het gerecht in prachtige plakjes en, ondanks dat het een animatiefilm betreft, loopt het water je erbij in de mond. Ik vond het echter wat te ver gaan om die versie van het gerecht te maken. Gewoon maar in de pan, op zijn boerenfluitjes.

Een recept volgde ik niet echt. Er zijn namelijk honderden recepten voor ratatouille te vinden op internet en in kookboeken, maar nergens is de bereidingswijze hetzelfde. Okee, prima, ik weet wat de hoofdingrediënten zijn, dus er valt vast wat van te bouwen. Of de Fransen (en Ego) er blij mee zijn weet ik niet. Ik wel en mijn man ook, dus hier mijn recept.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vleestomaten
  • circa 2 takjes verse tijm
  • flinke snuf gemalen peper
  • snuf zout

Hoe maak je het:

Snijd de aubergine, courgette, paprika en ui in grove stukken. Snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een hapjes- of braadpan en bak hierin de knoflook en ui tot het lichtbruin kleurt. Voeg nu de aubergine, courgette en paprika toe en bestrooi met zout en peper. Bak het geheel een paar minuten tot de groenten een beetje zacht beginnen te worden. Ris de tijm van de takjes en voeg bij de groenten. Roer even door en laat de groenten, met de deksel op de pan, een minuut of 5-10 zachtjes stoven. Snijd ondertussen de vleestomaten in grove stukken en voeg toe. Laat het gerecht nog een minuut of tien zachtjes stoven tot de tomaten zacht zijn en hun smaak hebben afgegeven aan de overige groenten.

Je kunt het op zijn Frans serveren met een stuk stokbrood. Ik vind het echter erg lekker met (zoete) aardappelpuree en een klein beetje geraspte parmezaanse kaas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.