Zalmroerbak met broccolirijst

zalmroerbak broccolirijst

Ben je bang dat je niet aan voldoende groente komt per dag, maak dan eens een gerecht met bloemkool- of broccolirijst. Deze zalmroerbak met rijst van broccoli is makkelijk te maken, gezond en superlekker!

De rijst gemaakt van bloemkool en broccoli ligt alweer enige tijd in de winkels, net als de spaghetti gemaakt van courgette. Maar zoals gewoonlijk duurt het een tijdje voor ik aan dit soort dingen begin. Vooral omdat ik het weer zo ‘hipsterig’ vind. Maar ja, het is ook wel gezond en gewoon makkelijk, dus ik zet mijn principes maar even opzij.

Mocht je geen twee piek uit willen geven aan een bakje broccolirijst, dan kun je natuurlijk ook een gewone broccolistronk in de keukenmachine kiepen en dit heel fijn malen. Of de roosjes erdoor ook een succes zullen worden weet ik niet. Het lijkt mij nogal korrelig worden. Maar de roosjes kun je natuurlijk mee wokken of je maakt er een soepje van.

Het recept van deze zalm roerbak heb ik overigens niet helemaal zelf verzonnen. Het komt uit Boodschappen, het magazine van supermarkten als Plus, Emté , Coop en Spar. Neem hem eens mee bij de winkel, of bekijk hem online. Staan vaak echt leuke en simpele recepten in!

Wat gaat erin (2 pers.):

  • ca. 300 gram zalmfilet
  • 400 gram broccolirijst
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 stukje verse gember (geschild, ca. 2 cm)
  • 1 citroen
  • 2 à 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel
  • 1 bosui, in ringetjes
  • snuf peper en zout

Hoe maak je het:

Snijd de zalm in blokjes (ca. 2×2 cm). Snijd de paprika in reepjes, de ui in halve ringen, hak de knoflook en gember fijn. Boen de citroen schoon en rasp de schil zodat je ongeveer 1 theelepel rasp hebt. Pers het sap van een halve citroen uit in een bakje. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en doe in een bakje. Snijd de bosui in ringetjes.

Verhit wat (zonnebloem)olie in een wokpan en bak de zalm, samen met het citroenrasp en een snuf peper en zout, circa 3 minuten op hoog vuur gaar (nog beetje roze van binnen). Doe de blokjes vervolgens in een diep bord en dek af met aluminiumfolie zodat het warm blijft.

Zet een pan met water op en kook de broccolirijst ongeveer 3 minuten. Ondertussen gebruik je de wokpan van de zalm om de paprika, ui, knoflook en gember te wokken voor ongeveer 3 à 4 minuten. Zet het vuur lager en voeg het citroensap en de sojasaus toe. Verwarm even mee en voeg op het laatst de zal nog even toe.

Verdeel de broccolirijst over borden en verdeel het zalmmengsel daarover. Garneer met het sesamzaad en de bosui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.