Choco banana cake (bananenbrood)

chocoladecake

Chocoladecake, ben jij er ook zo dol op? Ik vind het echt zalig! Dit is absoluut geen chocoladecake. Het is meer een bananenbrood, maar dan rond. En gewoon heel erg lekker!

Choco banana cake

De naam van deze ‘cake’ is ook mijn zelfbedachte Choco banana cake. Echt superorigineel natuurlijk, een ander zou daar nooit opkomen. Maar het beestje heeft nu eenmaal een naam nodig hè.

Het is dus een bananenbrood. En omdat de boel gezoet wordt met een banaan, gaat deze smaak al gauw overheersen. Vind ik niet zo heel erg, maar het is niet te vergelijken met een echte chocoladecake.

Gezonder dan chocoladecake?

Ook wil ik niet beweren dat dit een gezondere variant is op een chocoladecake. Ja, het wordt gezoet met natuurlijke suikers. Het blijven echter suikers. Jouw lichaam maakt het weinig uit of je een banaan eet of een klontje suiker. Althans, wat de suikerinname betreft dan.

Want een banaan is veel voedzamer en bevat vezels. Een klontje suiker doet helemaal niks voor je. Toch blijft deze choco banana cake een ongezonde keuze. Je hoeft namelijk geen cake of bananenbrood te eten. Het is en blijft een snack, die je eet omdat het lekker is. De goede vezels van de banaan zijn alleen nuttig voor je lichaam als je de banaan als een banaan eet. De natuurlijke suikers in dit bananenbrood worden door je lichaam behandeld als iedere andere suiker.

Ontbijt

En ja, je hebt suiker nodig als brandstof voor je lichaam. Dat wil zeggen: de van nature aanwezige suikers in groente, fruit en zuivelproducten bijvoorbeeld. Daar is dit bananenbrood inderdaad van gemaakt. Dus als je dit eet als vervanger van je kommetje granola met kwark en fruit in de ochtend, dan heb je er wat aan. Als tussendoortje blijft het een tussendoortje. Je kunt er geen ladingen achter alkaar van eten, dat kan ook niet van fruit, kwark of granola.

Toch raad ik je wel aan dit recept te maken, want my oh my, wat is dit weer een feest voor je smaakpapillen! Je kunt hem makkelijk invriezen en je moet zo nu en dan ook genieten hè. Als je het maar bewust doet.

Wat gaat erin (∅18 cm):

  • 200 gram havermeel
  • 250 gram magere kwark
  • 1 banaan
  • 2 eetlepels cacao
  • 3 Medjoul dadels
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel roomboter of kokosolie (gesmolten)
  • topping: amandelen, amandelschaafsel, gehakte pistachenootjes

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm van 18 centimeter en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de randen in met wat olie of boter.

Ontpit de dadels en laat ze een minuut of tien weken in warm water. Mix vervolgens de dadels met de banaan fijn in de keukenmachine. Doe het bananenmengsel in een kom en meng dit met de kwark, eieren en olie. Voeg het havermeel, bakpoeder en de cacao toe en roer goed door.

Giet het beslag in de vorm en bestrooi de taart met amandelen, amandelschaafsel en de gehakte pistachenootjes. Bak de cake circa 40-45 minuten. Controleer met een satéprikker of hij gaar is. Mocht de bovenkant te snel donker worden, dek dan af met aluminiumfolie. Laat afkoelen en haal de cake uit de springvorm.

Heerlijk met frambozenkwark, verse frambozen en witte chocolade

 

1 thought on “Choco banana cake (bananenbrood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.