Appel cranberry salade

Het is alweer september en de herfst klopt op de voordeur. Vandaag is de laatste dag van een heerlijke nazomer. Past een salade als deze wel bij, heerlijk bij zonnig weer, maar toch al een beetje herfstig.

Nazomer… in Noord-Amerika noemen ze dat Indian Summer. Veel mooier dan hier (en ook de naam is mooier, want hier heet het oudewijvenzomer). Ik was ooit in de VS tijdens het begin van de Indian Summer. Wát een prachtige natuurverschijnselen heb ik gezien! De ene boom kleurt zijn blaadjes nog mooier dan de andere: geel, rood, oranje, bruin, aubergine. Echt een genot om naar te kijken!

Opleving van de zomer

De nazomer is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Het is eigenlijk een opleving van de zomer. De temperaturen kunnen nog prima oplopen tot 20-25 graden en de zon schijnt volop. Meteorologisch is het zomerse najaarsweer in Nederland goed verklaarbaar. Ik zou nu een verhaal kunnen gaan ophangen over hogedrukgebieden, warme lucht toevoer en andere weerwetenswaardigheden, maar dan ben je halverwege in slaap gevallen en lees je het recept nooit.

De nazomer wordt helaas niet overal zo prachtig Indian Summer (of nog mooier l’été Indien) genoemd, zoals in Noord-Amerika. In het Nederlands spreken we zoals gezegd van het poëtische oudewijvenzomer, de Zweden noemen mooi nazomerweer Brittsommar. In Tsjechië spreekt men van de Babí léto, wat ook oudewijvenzomer betekent. Engeland spreekt van St. Luke’s little summer, in Frankrijk van l’été de St. Dénis en Italië noemt warmte rond midden oktober De zomer van Theresia. Duitsland kent naast de Altweibersommer (eind september) ook Allerheiligensommer (begin november). Rusland heeft de babje ljeto, wat “(oude) vrouwenzomer” betekent. Een verklaring voor deze naam is dat de Russische zomer maar kort zou zijn, net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft. Bijzonder…

Overigens heeft de term ook niet overal dezelfde betekenis en kan de Indian Summer ook in de lente voorkomen in Noord-Amerika. Ik houd het gewoon op nazomer.

Eekhoorntjes bij Harvard

Alhoewel de Nederlandse nazomer ook heel erg mooi kan zijn en op terrasjes hangen dan zeker geen kwelling is, verlang ik toch regelmatig terug naar die Indian Summer van 2010. Tijdens mijn reis langs de oostkust van de VS en een mini-stukje Canada heeft de warme nazomer mooie herinneringen gebracht. Vooral Boston was prachtig. De eekhoorntjes bij Harvard, de zon op mijn bolletje tijdens het lopen van de Freedom Trail, de schitterende oude gebouwen (wát een verschil met NYC) en de heerlijke drankjes op het terras.

Indian Summer
De prachtige Indian Summer aan de Amerikaanse zijde van de Niagara Falls.

Mochten de tekst en foto je nog niet in nazomerse sferen hebben gebracht, maak dan deze salade. Succes gegarandeerd! Overigens, ben je hier al wel in beland, maak dan de salade ook gewoon. Past er helemaal bij!

Wat gaat erin (2 pers.):

Salade:

 • ca. 100 gram slamelange rode biet¹
 • 1 rode appel (bijv. Pink lady)
 • 40 gram gedroogde cranberries
 • 40 gram walnoten
 • 1 eetlepel gepofte quinoa
 • 40-50 gram Gruyère (of feta- of geitenkaas)

Dressing:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel appelcider azijn (of witte wijn azijn)
 • 4 eetlepels appelsap
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel maanzaad
 • snuf zout en peper

Hoe maak je het:

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Doe de sla in een bakje. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Verdeel de appel, cranberries, walnoten en quinoa over de sla. Schenk wat dressing over het geheel (roer eerst nog even goed door, want de honing zakt nogal eens naar de bodem) en hussel wat door. Verdeel over twee borden. Rasp de kaas en verdeel dit over de salade.

 

¹Te koop bij de Zaanse grootgrutter. Zakje van 150 gram met babyspinazie, veldsla, rode biet en bosui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.