Gebakken havermout met rood fruit

Nu de dagen weer langzaam korter worden en het buiten kouder wordt,  komt de havermout weer steeds vaker op tafel. Havermout, een typisch winters gerecht toch? Absoluut niet! Havermout is heel veelzijdig en door toevoeging van fruit, zoals aardbeien en frambozen, is het ook heerlijk in de zomer! Dus wil je de overgang van zomer naar herfst goed doorlopen,  maak dit dan. Dit recept heb ik uit het boek “Feel good food” van Pauline Weuring. Gezond comfortfood, dat is dit zeker!

Kookboeken zijn voor mij echt een enorme bron van inspiratie! Als ik absoluut geen idee heb wat ik moet koken of bakken, grijp ik meestal naar een kookboek. Ik heb dan ook veel simpele boeken in de kast staan, zoals die van Lekker&Simpel, Koken met Karin en Uit Pauline’s Keuken. Heerlijk overzichtelijke boeken met makkelijke, gezonde recepten en ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt haalt.

Boodschappen doen

Dat laatste vind ik wel echt heel erg belangrijk. Ik houd best van uitgebreid koken en ook van wat uitdagender koken, maar ik houd niet van boodschappen doen! En ik heb zeker geen zin en tijd om allerlei toko’s en kruidenwinkels af te lopen. Gelukkig hebben veel supermarkten tegenwoordig zo’n groot assortiment, dat het steeds makkelijker wordt aan bepaalde ingrediënten te komen.

Mijn kookskills en smaakpapillen zijn de laatste tijd wel zo veranderd dat ik het inmiddels ook wel aan durf een boek van Donna Hay of Yotam Ottolenghi aan te schaffen. Ik heb ook niet meer de illusie dat mijn gerecht er net zo uit moet zien als op het plaatje, want Photoshop in real life bestaat niet. Daarbij heb ik ook niet zo’n trek in scheerschuim en motorolie (zie mijn blog over fake foodfotografie).

Geen chef kok

Als je dat los kunt laten en bedenkt dat je nu eenmaal geen opgeleide chef kok bent, met jaren ervaring en alle middelen voor koken en bakken, dan kom je een heel eind met de gerechten. En tegenwoordig bevatten kookboeken altijd goede plaatjes en duidelijke uitleg. Echt, vergelijk het eens met een kookboek uit de jaren ’70. Geen plaatjes en een tekst waar niet door te komen is. Laat staan dat je er nog een gerecht van weet te maken.

Anyway, vandaag een recept uit het boek van Pauline, met een kleine touch van Roos.

Wat gaat erin (2 pers):

  • 100 gram havermout
  • 150 gram rood fruit (ik had aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen)
  • 200 ml melk (plantaardig of van de koe)
  • 1 ei
  • 25 gram kokosflakes
  • 25 gram amandelen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • snuf zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom het eitje met de melk en de olie. Voeg de havermout, honing en het kaneel toe en roer goed door. Hak 2/3 van de amandelen grof en voeg dit, samen met 2/3 van de kokosflakes, toe aan het havermout mengsel. Verdeel het fruit over de bodem van een kleine ovenschaal en giet het havermout mengsel hier over heen. Bak circa 30 minuten in de oven. Laat een klein beetje afkoelen en garneer dan met de rest van de amandelen en kokosflakes.

Het lekkerst als het nog warm is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.