Plaattaart met courgette, tomaat en ui

Soms heb ik niet heel veel zin om boven de pannen te staan met koken en gooi ik liever iets simpels in de oven. Een plaattaart is daar ideaal voor. Je belegt hem en de oven doet de rest.

Meestal wordt plaattaart gemaakt met bladerdeeg. Ik gebruik echter liever hartige taartdeeg. Je kunt ook dun uitgerold pizzadeeg gebruiken. Want ja, geef het beestje een naam, het is natuurlijk een broertje van de good old pizza.

Simpel doch lekker

Vandaag maakte ik een plaattaart met courgette, tomaatjes en rode ui. Je kunt een plaattaart, net als een pizza, natuurlijk met van alles beleggen, maar ik houd het graag simpel.

Je kunt het als diner eten, als lunch of lekker als snack. Eventueel een lekkere salade bij optie 1 of 2. Bij optie 3 kan natuurlijk ook, wat jij wil. Ik vind het zowel warm als koud lekker, of lauw. Kortom, wat een veelzijdig gerecht weer! Gooi snel die oven aan!

Wat gaat erin/op (2 pers.):

  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 75 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel groene pesto
  • 1 courgette
  • 5 à 6 cherrytomaten
  • een halve rode ui
  • 75 gram geraspte mozzarella (of gewoon geraspte kaas)
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • snuf peper
  • eventueel gerookte kipfilet

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg en vel bakpapier op een bakplaat. Haal de plakjes taartdeeg uit de verpakking en leg (iets overlappend) op de bakplaat om te ontdooien. Snijd de courgette, tomaatjes en ui in dunne plakjes. Meng de crème fraiche met de pesto.

Zodra de plakjes taartdeeg ontdooid zijn, druk je ze op de overlappende naden een beetje aan zodat het één plak wordt. Smeer met de bolle kant van een lepel het crème fraiche mengsel over het deeg. Houd ongeveer een halve centimeter van de rand vrij. Leg de plakjes corugette, tomaat en ui op de taart. Strooi hierover de tijm en peper. Vervolgens bestrooi je het geheel met de geraspte mozzarella of kaas.

Schuif de bakplaat in de oven en bak circa 25-30 minuten. Je kunt de plaattaart nog toppen met stukjes gerookte kipfilet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.