Koffie bananenbrood

koffie bananenbrood

Het is geen geheim dat ik heel erg gek ben op koffie. Ik drink het gewoon zwart, als cappuccino of latte of, als het heel erg is, als espresso. En ik gooi het graag ergens doorheen. Dit keer was het bananenbrood aan de beurt.

De trouwe volger op dit blog heeft al eens wat recepten met koffie voorbij zien komen, zoals koffie granola, koffie kwark en koffie tonic. En ben je (nog) geen trouwe volger, dan kun je alle recepten aanklikken en natuurlijk uitproberen!

Koffie verkeerd

Van huis uit ben ik gewend koffie te drinken met gekookte melk. Koffie verkeerd. Ik weet nog dat ik een heel klein kop- en schoteltje had waar mijn moeder een beetje koffie in deed, met véél melk. Tja, dat waren de eighties hè, tegenwoordig geef je je kind niet zo snel meer caffeïne. Maar ik vond het geweldig en heel volwassen!

Naarmate ik ouder werd begon ik zwarte koffie te drinken. “Koffie zoals het hoort” zeg ik altijd. Tijdens mijn ruige studententijd op het HBO leerde ik espresso kennen (vooral de dubbele) en tijdens mijn serieuze studiejaren aan de universiteit deden de cappuccino en latte hun intrede. Oh, en ijskoffie’s. Die ontdekte ik in New York City, bij de Starbucks offcourse.

Motorolie

Anyway, inmiddels is koffie voor mij als jonge moeder een soort motorolie om de dag door te komen. Haha, nee, zo erg is het nu ook weer niet, maar minimaal twee bakkies gaan er toch echt wel in. Lang leve het Nespresso apparaat!

Genoeg gekeuveld over koffie, laten we gaan bakken. Dit bananenbrood heeft precies de juiste combinaties van smaken, een vleugje espresso, een hint van chocolade en een fijne ondertoon van banaan. Hmmm!

Wat gaat erin:

  • 3 rijpe bananen
  • 100 gram havermeel (havermout in je keukenmachine fijnmalen)
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 sterke espresso (ca. 50 ml)
  • 2 zachte Medjoul dadels (zonder pit)
  • 30 gram pure chocolade 85%
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels gehakte hazelnoten (of andere noten)
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Meng in een keukenmachine de dadels en bananen tot een glad geheel. Voeg de eieren en het zout toe en roer goed door. Meng het havermeel, amandelmeel en de espresso er door. Hak de chocola in stukjes en voeg toe. Als laatste roer je het bakpoeder mee.

Giet het mengsel in de cakevorm en strooi de noten en het amandelschaafsel eroverheen. Bak circa 45 minuten in de oven tot het gaar is (even satéprikker erin en kijken of die er droog en schoon uit komt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.